logo för psykpatient.se med en blå hjärna i

Patient bestulen på över 100 filmer!

En patient på Säters sjukhus blev 2020 bestulen på över 100 filmer.

En patient på Säters Rättspsykiatriska klinik, vi kallar honom “David“, fick 101 filmer stulna av av någon personal på avdelningen.

Filmerna var en del av hans stora samling, och fanns inlåsta i ett speciellt skåp, med två nycklar, en till patienten, och en som fanns inne på personalkontoret.

❝Tycker det är för djävligt att personal utnyttjar en patient i beroendeställning på detta sätt, och det är ju inte bara 1 film, utan det var totalt 101 filmer som saknades när jag räknade igenom dem.❞

Först trodde personalen att David hade slarvat bort filmerna, och tillsammans med patienten, letade dem igenom rummet, samt alla filmer i lådorna, och jämförde dom med en lista över alla filmer som David hade. då det upptäcktes att det faktiskt saknades 101 filmer.

Blev ändå inte trodd;

❝Personalen trodde ändå inte på mig, utan började ifrågasätta om jag inte hade “skickat hem” filmerna till mina föräldrar, och ville att jag skulle leta där hemma också.❞

❝Filmerna, som jag hade packat om i pappersfodral, av utrymmesskäl, då jag hade över 3000 titlar, så dom blev lätta att dölja innanför tröjan när dom stals.
Troligtvis stals dom under nätterna, eller rent av en natt, då både personal och patienter skulle ha undrat varför en personal var inne i mitt skåp och rotade på dagtid.❞

Utrymmet, som vanligtvis var låst, låg i korridoren där alla patienter bodde, och innehöll patienternas kyl & frys, och förvaring av deras torrvaror.

En film i ett "kuvert", för att spara utrymme, sådana låg filmerna i som David blev bestulna på. (bestulen)
Privat foto av en av patientens filmer

David vet inte exakt datum när detta skedde, utan märkte det först när en film han letade efter inte kunde hittas.

❝Jag hade köpt Blu-ray version av några äldre filmer, och skulle packa bort dvd-varianten, när jag upptäckte att jag inte hittade dem.

Först trodde jag att jag hade satt dem på fel plats, men när jag märkte att fler saknades, plockade jag in alla lådor på rummet och började systematiskt gå igenom och pricka av alla filmer.

Till min förskräckelse upptäckte jag att 101 filmer saknades, och talade om för personalen att mina filmer hade blivit stulna, men dom trodde inte på mig först – dom kanske blev chockade av att en medarbetare stulit en patients egendom❞

En polisanmälan gjordes av David , men polisen la ner ärendet, trots att patienten hade säkrat den extra nyckel som använts, så eventuella fingeravtryck skulle kunna kontrolleras.

❝Jag fick intrycket av att polisen inte brydde sig så mycket, då jag var en “mentalpatient“, fick inte ens hem några papper, trots jag talade om vart jag befann mig, och sade till extra att dom måste skicka papperna HIT (Säters sjukhus). Jag fick till och med själv jaga rätt på vad som hade hänt med polisanmälan, då jag inte hörde av något från polisen.❞

Frågan som jag personligen undrar över, är VARFÖR togs detta inte på mer allvar, eftersom detta ändå var en stöld som innefattade en person i en beroendeställning, och summan av stölden översteg 10’000 kronor.
Var detta på grund av att David var en patient?

❝Enligt vad jag vet, gjordes inte ens någon intern utredning, utan jag blev informerad om att det skulle jag få ta upp med mitt försäkringsbolag, vilket jag naturligtvis inte hade någon, då tekniskt sett var mina filmer i deras lokaler, i deras skåp❞

David gav sedan upp saken, och struntade i allt, han hade varken möjlighet eller ork att rota vidare i det, då man på Säter inte hade möjligheten att ringa ut, eller på annat sätt kunna kommunicera effektivt med polisen.

❝Jag sket helt enkelt i det, jag hade mina misstankar mot en speciellt personal, då jag upptäckte att 98 av filmerna som stals, var SVENSKA filmer, och inga action filmer, science fiction eller rysare blev stulna, och om jag inte minns helt fel, var nog nästan alla filmer på dvd, inte på Blu-ray ❞

Vi har skickat ett mail till avdelningschefen på avdelningen David var på, men har inte fått något svar på våra 2 mail.

David vidhåller dock att personalen och avdelningschefen alltid varit trevliga, och väldigt hjälpsamma under tiden han har varit där, vilket får mig som “reporter” att att undra varför ingen hjälp gavs när det verkligen begicks inte bara ett  grovt fel, utan ett brott?

Frågan kvarstår också varför polisen inte gjorde någonting åt detta?

❝Jag gav bara upp, det var liksom ingen idé att hålla på och tjafsa om det, är man inget värd, så är man inte❞

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Print
Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mer av samma författare..

Bara äcklig mat?
Psykpatient.SE